Świeże jabłka
Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.
Polskie jabłka uprawiane są w bardzo naturalnym środowisku. Stanowią one ponad 80% produkcji owoców w kraju. Główne odmiany to Royal Gala, Red Jonaprince, Idared, Champion, Jonagored, Gloster, Golden Delicious, Mutsu i wiele innych. Polskie jabłka znalazły obecnie wiele nowych rynków eksportowych, poza swoimi tradycyjnymi rynkami, takimi jak Federacja Rosyjska i kraje UE, polskie jabłka są obecnie obecne na rynkach Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Indii, Chin, Wietnamu, Singapuru i innych krajów Dalekiego Wschodu.
Royal Gala
Ta odmiana jabłek uważana jest za „premium” i królową jabłek uprawianych w Polsce, jest dobrze wybarwiona, pokryta marmurkowatą pomarańczą lub pomarańczowo-czerwoną gładką skórką. Owoce owalne lub stożkowate, małe lub średnie. Miąższ jest słodki i bardzo smaczny, aromatyczny i chrupiący. Chrupiąca i soczysta królewska gala to odmiana uwielbiana przez wszystkich. Owoce charakteryzują się również wysokim ciśnieniem dzięki czemu nadają się do eksportu na duże odległości i mają dobrą trwałość.
Red Delicious
Red Chief/Delicious to popularna odmiana jabłek ze względu na ciemnoczerwony kolor z brązowymi piegami. Ma żółto-biały miąższ, średnio zwięzły i bardzo słodki w smaku. To chrupiące, soczyste jabłko o słodkim smaku, ma lekko podłużny kształt i jest dostępne w średnich i dużych rozmiarach.
Golden Delicious
Ta odmiana jabłek uważana jest za „premium” i królową jabłek uprawianych w Polsce, jest dobrze wybarwiona, pokryta marmurkowatą pomarańczą lub pomarańczowo-czerwoną gładką skórką. Owoce owalne lub stożkowate, małe lub średnie. Miąższ jest słodki i bardzo smaczny, aromatyczny i chrupiący. Chrupiąca i soczysta królewska gala to odmiana uwielbiana przez wszystkich. Owoce charakteryzują się również wysokim ciśnieniem, dzięki czemu nadają się do eksportu na duże odległości i mają dobrą trwałość.
Red Jonaprince
Odmiana jabłek o pięknej fakturze i wybarwieniu, nadająca piękny wygląd dzięki bogatej fakturze i czerwonej barwie. Owoce są duże, zaokrąglone, stożkowate. Miąższ jest słodki, chrupiący i bardzo soczysty.
Jabłka te bardzo wcześnie wybarwiają się i stają się intensywnie czerwone. Ich średnica wynosi 75-85 mm, a kształt kulisto-stożkowy. Skórka jest błyszcząca i gładka, w 95 do 100% pokryta intensywnym, rozproszonym, szkarłatnym rumieńcem, nawet po zacienionej stronie drzewa lub w jego koronie. Owoce Red Jonaprince zawierają więcej cukrów i są bardziej jędrne niż inne odmiany „Jona”. Odmiana Red Jonaprince zawiera wysoką zawartość składnika przeciwnowotworowego – antocyjanów. Miąższ jest mocno zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny i o wysokich walorach smakowych.
Red Jonaprince to także odmiana poddana ciśnieniu, umożliwiająca eksport na odległe rynki, charakteryzująca się długą trwałością i smacznym wyglądem.
Jonagored
Owoc wyróżnia zaokrąglony-stożkowy kształt, występuje w rozmiarach zwykle średnich lub dużych. Miąższ jest słodko-kwaśny, soczysty, o konsystencji i kolorze przeważnie mieszanką koloru żółtawego i czerwonego. Nadaje się do spożycia zarówno na świeżo, jak i przetworzony na marmoladę lub kompoty owocowe. Jabłka można przechowywać przez około 4 miesiące po zbiorze.
Idared
Idared jest hybrydą odmian Wagener i Jonathan. Owoce są okrągłe, zazwyczaj średniej wielkości, o pięknym krwistoczerwonym kolorze i naturalnej błyszczącej fakturze, co nadaje im bardzo atrakcyjny wygląd. Smak może być lekko kwaśny, ale także słodki, w zależności od uprawy, ale ogólnie jest bardzo soczysty, lekko kremowy i mniej chrupiący. Idared to jabłko bardzo mocne i charakteryzujące się długim terminem przydatności do spożycia, dlatego też odmiana ta może być dobrym wariantem eksportowym. Nazywa się go także „czołgiem” ze względu na jego dużą twardość.