Slide 1
Fresh apples

Poland is the biggest producer of apples in the EU. In 2015, they produced 3169 thousand tonnes of apples, which is approx. 26% share in the collection of the EU. They are also in the forefront of production of berries – 518 thousand tonnes of Polish berries were collected in 2015. As far as processed and preserved fruit and vegetables are concerned, Poland’s export potential is outstandingly high.

Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Slide 1
Fresh apples

Poland is the biggest producer of apples in the EU. In 2015, they produced 3169 thousand tonnes of apples, which is approx. 26% share in the collection of the EU. They are also in the forefront of production of berries – 518 thousand tonnes of Polish berries were collected in 2015. As far as processed and preserved fruit and vegetables are concerned, Poland’s export potential is outstandingly high.

Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Slide 1
Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Slide 1
Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Slide 1
Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Świeże jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w UE. Od 2016 roku produkuje się średnio 3 miliony ton jabłek rocznie, co stanowi ok. 26-30% udziału w zbiorach UE, co czyni je trzecim co do wielkości producentem świeżych jabłek na świecie. Nie bez powodu Polska nazywana jest „Sadem Europy”. Zajmuje także drugie miejsce w produkcji jabłek przemysłowych przeznaczonych do produkcji soków, koncentratów i innych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek.

Polskie jabłka uprawiane są w bardzo naturalnym środowisku. Stanowią one ponad 80% produkcji owoców w kraju. Główne odmiany to Royal Gala, Red Jonaprince, Idared, Champion, Jonagored, Gloster, Golden Delicious, Mutsu i wiele innych. Polskie jabłka znalazły obecnie wiele nowych rynków eksportowych, poza swoimi tradycyjnymi rynkami, takimi jak Federacja Rosyjska i kraje UE, polskie jabłka są obecnie obecne na rynkach Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Indii, Chin, Wietnamu, Singapuru i innych krajów Dalekiego Wschodu.

Royal Gala-5
Royal Gala-14
Royal Gala-3
Royal Gala-6
Royal Gala-7
Royal Gala-8
Royal Gala-10
Royal Gala-11

Royal Gala

Ta odmiana jabłek uważana jest za „premium” i królową jabłek uprawianych w Polsce, jest dobrze wybarwiona, pokryta marmurkowatą pomarańczą lub pomarańczowo-czerwoną gładką skórką. Owoce owalne lub stożkowate, małe lub średnie. Miąższ jest słodki i bardzo smaczny, aromatyczny i chrupiący. Chrupiąca i soczysta królewska gala to odmiana uwielbiana przez wszystkich. Owoce charakteryzują się również wysokim ciśnieniem dzięki czemu nadają się do eksportu na duże odległości i mają dobrą trwałość.

Red Delicious

Red Chief/Delicious to popularna odmiana jabłek ze względu na ciemnoczerwony kolor z brązowymi piegami. Ma żółto-biały miąższ, średnio zwięzły i bardzo słodki w smaku. To chrupiące, soczyste jabłko o słodkim smaku, ma lekko podłużny kształt i jest dostępne w średnich i dużych rozmiarach.

Red Delicious-4
Red Delicious-10
Red Delicious-1
Red Delicious-5
Red Delicious-7
Red Delicious-8
Golden Delicious-1
Granny smith apple background
Golden Delicious-2
Golden Delicious-3

Golden Delicious

Ta odmiana jabłek uważana jest za „premium” i królową jabłek uprawianych w Polsce, jest dobrze wybarwiona, pokryta marmurkowatą pomarańczą lub pomarańczowo-czerwoną gładką skórką. Owoce owalne lub stożkowate, małe lub średnie. Miąższ jest słodki i bardzo smaczny, aromatyczny i chrupiący. Chrupiąca i soczysta królewska gala to odmiana uwielbiana przez wszystkich. Owoce charakteryzują się również wysokim ciśnieniem, dzięki czemu nadają się do eksportu na duże odległości i mają dobrą trwałość.

Red Jonaprince

Odmiana jabłek o pięknej fakturze i wybarwieniu, nadająca piękny wygląd dzięki bogatej fakturze i czerwonej barwie. Owoce są duże, zaokrąglone, stożkowate. Miąższ jest słodki, chrupiący i bardzo soczysty.

Jabłka te bardzo wcześnie wybarwiają się i stają się intensywnie czerwone. Ich średnica wynosi 75-85 mm, a kształt kulisto-stożkowy. Skórka jest błyszcząca i gładka, w 95 do 100% pokryta intensywnym, rozproszonym, szkarłatnym rumieńcem, nawet po zacienionej stronie drzewa lub w jego koronie. Owoce Red Jonaprince zawierają więcej cukrów i są bardziej jędrne niż inne odmiany „Jona”. Odmiana Red Jonaprince zawiera wysoką zawartość składnika przeciwnowotworowego – antocyjanów. Miąższ jest mocno zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny i o wysokich walorach smakowych.

Red Jonaprince to także odmiana poddana ciśnieniu, umożliwiająca eksport na odległe rynki, charakteryzująca się długą trwałością i smacznym wyglądem.

Red Jonaprince-2
Red Jonaprince-3
Red Jonaprince-5
Red Jonaprince-7
Red Jonaprince-8
Red Jonaprince-9
Red Jonaprince-10
Redjonaprincebins
Jonagored
Jonagoredpacked

Jonagored

Owoc wyróżnia zaokrąglony-stożkowy kształt, występuje w rozmiarach zwykle średnich lub dużych. Miąższ jest słodko-kwaśny, soczysty, o konsystencji i kolorze przeważnie mieszanką koloru żółtawego i czerwonego. Nadaje się do spożycia zarówno na świeżo, jak i przetworzony na marmoladę lub kompoty owocowe. Jabłka można przechowywać przez około 4 miesiące po zbiorze.

Idared

Idared jest hybrydą odmian Wagener i Jonathan. Owoce są okrągłe, zazwyczaj średniej wielkości, o pięknym krwistoczerwonym kolorze i naturalnej błyszczącej fakturze, co nadaje im bardzo atrakcyjny wygląd. Smak może być lekko kwaśny, ale także słodki, w zależności od uprawy, ale ogólnie jest bardzo soczysty, lekko kremowy i mniej chrupiący. Idared to jabłko bardzo mocne i charakteryzujące się długim terminem przydatności do spożycia, dlatego też odmiana ta może być dobrym wariantem eksportowym. Nazywa się go także „czołgiem” ze względu na jego dużą twardość.

Idared_1
Idared
Idaredluz

Masz jakieś pytania?

Napisz do nas: ceo@lvmg.pl