Świeża Jagoda
Polska jest trzecim co do wielkości producentem borówki amerykańskiej na świecie i największym w UE, wyprzedzają nas jedynie USA i Kanada. Uprawa tych owoców obejmuje swoim zasięgiem cały kraj. Jest to duży atut dla eksportu, gdyż zapewnia wybór produktów i stałą dostawę borówek. Ponieważ borówki uprawiane są na terenie całej Polski, okres zbiorów w naszym kraju jest dłuższy niż w innych krajach Europy Zachodniej. Hodowcy sadzą późniejsze odmiany, takie jak Aurora i Liberty, aby przedłużyć sezon w oczekiwaniu na pierwsze borówki pochodzące z Ameryki Łacińskiej.
Borówki
Borówki to jedna z najbardziej odżywczych potraw na świecie, zawierająca szeroką gamę przeciwutleniaczy. Wynik ORAC dla jagód wynosi niewiarygodne 9621, co sprawia, że są produktem o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy na świecie.
Jeżyny
Słodkie i soczyste jeżyny to coś więcej niż tylko smaczna przekąska; są również pełne korzystnych składników odżywczych i fitochemikaliów, które poprawiają Twoje zdrowie. Możesz włączyć jeżyny do swojej codziennej diety, dodając je do płatków owsianych, jogurtu lub sałatek, a same w sobie stanowią satysfakcjonującą i zdrową przekąskę.
Maliny
Maliny to pyszny owoc o wielu korzyściach zdrowotnych, bogate w witaminy, przeciwutleniacze i błonnik. Mają wysokie stężenie kwasu elagowego, związku fenolowego, który zapobiega nowotworom, zatrzymując w ten sposób wzrost komórek nowotworowych i eliminując postęp nowotworów. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy, przez co poprawiają ogólny stan zdrowia człowieka.